Gästrecension av Karolina Lindén: Skantze, Margareta; Vägen till Henne; 2010

Karolina LindénKarolina Lindén är liberal och feministisk politiker som i höst kandiderar både till riksdag (Halland) och kommunfullmäktige (Härryda kommun i Bohuslän) för folkparitet. Hon bor i Mölnlycke utanför Göteborg och har tidigare bott i Åsa i Halland. På hennes blogg kan ni läsa mer om varför ni ska rösta på henne i höst.

 

Vägen till henneMargareta Skantze är dramatiker och regissör och uppmärksammades i samband med sitt drama Maria Magdalena som väckte en av 2000-talets hetaste debatter när den hade premiär i Finland år 2006. Vägen till Henne behandlar synen på kvinnan inom religionen genom historien. Den tar sin utgångspunkt i de forntida gudinnekulterna som satte den stora föderskan i centrum och rör sig senare genom historien fram till idag. Särskild vikt läggs vid gudinnorna Inanna, Isis och Artemis och senare Jungfru Maria och Maria. Magdalena.

Boken är oerhört intressant och lyfter fram nya historiska skeenden. Fram tills för bara några decennier sedan grävde man inte ut gravar som inte innehöll vapen, eftersom de ansågs oviktiga! Sedan dessa ”obeväpnade” gravar nu grävts ut träder en annan bild fram att religion och liv i samhällena före antiken och de stora bokreligionerna. Skantze tecknar bilden av matriarkat som senare förtrycker män. Antikens förhärligande av den manliga hjälten och bokreligionernas mansdoktrin ses här som en revolt mot det matriarkat som rådde i tusentals år. Skantze skildrar senare hur antikens misogyna tänkare omformade bilden av kvinnan och hur Jesus kvinnosyn förvanskades av kyrkofäderna.

Att läsa Vägen till Henne har gett mig en hel lista av gudinnor och historiska kvinnor att titta närmare på. Boken återupprättar också bilden av kvinnor (tex Jungfru Maria) som genom århundradena styrkts ur historien eller dragits i smutsen för att det har passat makteliten. Gudinnor (och kvinnor i allmänhet) har beskurits från att visa vrede, styrka, passion och sexualitet de senaste århundradena, trots att de från början var centrala egenskaper i deras gestaltning.

Läs boken, upprätta din egen lista och ge dig ut på jakt efter historiens coolaste brudar. Jag börjar med gudinnan Inanna, Isis, Artemis och Kybbele, Drottningen av Saba, Lilith och Jungfru Marias mor Anna.

2 kommentarer

  1. Vad glad jag blir att ni recenserar Margaretas bok! Som Karolina skriver är den en viktig bok för att den lyfter fram en kvinnobild som är långt bredare och djupare än vad samhället vill.

    Vet ni om att boken är en del i ett stort allkonstverk. Jag var själv med som kompositör och skrev en körmässa till dramat Svart Madonna (som Margareta skrev och regisserade).

    Läs mer om Svart Madonna på:
    http://www.svartmadonna.se
    http://www.teaterkontur.se

    1. Förlåt att jag inte har publicerat din kommentar. Den fastnade i spam-filtret. Jag är själv intresserad av att läsa boken och tack för tipset om vidareläsning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.