Recension: Shaw, George Bernard; Fru Warrens yrke; 1893

Fru Warrens yrkeGeorge Bernard Shaw var tydligen feminist och jag blev rekommenderad att läsa hans pjäs Fru Warrens yrke. Den handlar om prostitution och i förordet tar Shaw tydligt ställning för att kvinnors utsatthet och mäns utnyttjande driver dem in i prostitution. Han ber oss läsa pjäsen flera gånger. I Sverige sattes pjäsen upp som TV-teater 1962 med Margareta Krook som Fru Warren.

Vivien Warren träffar några vänner till sin mamma och hon är tillsammans med pastorns son Frank. Modern har ett förflutet som prostituerad och därför är Viviens och mammans relation frostig. När Vivien får veta hur tufft det var för mamman när hon föddes och mamman inte var gift, mjuknar hon. I sista scenen kritiserar Frank henne för att hon slutit fred med modern. Samtidigt får hon veta att Frank har spelat och de som tjänar pengar på spel tycker hon är värre än värst. Slutligen förstår hon av mammans kompanjon att den hotellverksamhet de driver och gjort sig rika på i själva verket är en bordellverksamhet. Dessutom verkar Frank vara hennes bror, då pastorn glatt köpt tjänster av mamman. Vivien bryter med dem alla.

Det känns som ett starkt statement i slutet av 1800-talet att ta ställning för prostituerade kvinnors rättigheter. Vi uppmanas i förordet (förtal av författaren inför pjäsen) att inte döma den numer rika fru Warren, utan begrunda hur hon hamnade där och varför. Även 120 år senare vill jag döma fru Warren för att hon gjort sig rik på bordeller. Men så kan man ju någonstans unna henne rikedom efter så många år i fattigdom och skam.

2 kommentarer

  1. han var femisnist

    1. Ja, det var han!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.