Feministisk litteraturkanon I: Europeisk skönlitteratur

Feministisk litteraturkanon

De första tio böckerna i den feministiska kanonen är alla skönlitterära, som den stora majoriteten av alla i hela kanonen. Jag har samlat ihop alla där författaren kommer från Europa (jag inser att detta är en definitionsfråga, men sorteringen är verkligen inte det viktigaste här). De följer i kronologisk ordning. De som är länkade går till mina recensioner och de som saknar länk har jag inte läst.

1847 Jane Eyre – Charlotte Brontë (Storbritannien)

Alla systrarna Brontës liv och författarskap är intressanta, men boken om Jane Eyre är den bästa och den som fångar klass- och genusmotsättningarna tydligast. Det är en bok som har betytt och fortfarande betyder mycket för många kvinnor.

1923 Arbetsbiens kärlek – Alexandra Kollontaj (Sovjetunionen)

Alexandra Kollontaj var Sovjetunionens minister i Sverige 1930-45 och hon var god vän med de mer liberala kvinnorna i Fogelstagruppen. Kollontaj var feminist och var övertygad om att socialism var vägen till sann jämställdhet. Arbetsbiens kärlek betydde mycket för feminister, även senare på 70-talet.

1962 Den femte sanningen – Doris Lessing (Storbritannien/Rhodesia)

Doris Lessing är en värdig nobelpristagare i litteratur och även om hon själv inte förstår att Den femte sanningen blivit klassad som en feministisk bibel så har den påverkat många kvinnor både då och senare.

1975 Män kan inte våldtas – Märta Tikkanen (Finland)

Märta Tikkanen hör till Finlands mest uppskattade feminister och hennes bok om kvinnan som hämnas på sin våldtäktsman har blivit en klassiker. Den kom ut i en tid då man inte talade om våldtäkt.

1975 Älskarinnorna – Elfride Jelinek (Österrike)

Elfride Jelinek är en fascinerande kvinna som inte kompromissar med sina ideal. Hemma i Österrike är hon både älskad och hatad. Hon fick ett stort erkännande i och med nobelpriset i litteratur 2004 och det har retat gallfeber på en och annan. Älskarinnorna är det verk där feminismen är som tydligast. Den tar upp abort i en tid då det inte var en möjlighet för vanliga kvinnor i Österrike.

1976 Vinterbarn – Dea Trier Mørch (Danmark)

Dea Trier Mørch var författare och konstnär och levde i ett känt danskt kollektiv. I hennes författarskap kommer hennes politiska åsikter fram och kvinnor, systerskapet och kollektivismen är viktiga ståndpunkter för henne. Vinterbarn var en viktig bok för feministerna i Norden på 70-talet.

1977 Egalias döttrar – Gerd Brantenberg (Norge)

Brantenbergs klassiska roman om landet Egalia där allt är tvärtom är en rolig bok som håller fortfarande. Det är alltid bra för alla att fundera över hur det skulle se ut om könsrollerna var ombytta och den har fått ett uppsving i och med att den har givits ut i nytryck mer än en gång de senaste åren.

1991 Förbjuden betraktelse – Nina Bouraoui (Frankrike/Algeriet)

Nina Bouraoui är fransk författare men hennes far är algerier och hon har växt upp bland annat i Alger. Hennes debutroman Förbjuden betraktelse handlar om en ung muslims kvinnas uppror mot traditionen och familjen och den är oerhört gripande.

1995 Diva – Monika Fagerholm (Finland)

Monika Fagerholm har skrivit om unga flickor som är udda och ibland utanför. Hon har beskrivit tonåringens dilemman bättre än mångas andra. Diva är hennes bok med det starkaste porträttet av en tonårsflickas liv.

2008 Utrensning – Sofi Oksanen (Finland)

Många håller Utrensning för det bästa de läst på mycket länge. Kvinnohistoria från andra sidan Östersjön tillika andra sidan järnridån kommer att bli en klassiker som kommer att läsas av framtida generationer.

Imorgon presenterar jag fem böcker på temat lyrik och drama.

5 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

    • knyguziurkeG18 mars, 2013 kl. 08:35
    • Svara

    Yeah för Oksanen och ”Jane Eyre”!

    1. De var självskrivna båda två!

  1. Har läst några stycken, Älskarinnorna av Jelinek var riktigt intressant. Och Utrensning, oj så bra.
    Men jag förstår inte riktigt, kommer det mera eller?

    1. Ja, hela listan är klar på fredag. Varje dag kommer jag presentera ett par böcker. Det ska bli 49 + Det andra könet totalt.

  2. Spennende liste! Her var flere jeg skal notere meg, forøvrig holder jeg på med Jane Eyre 🙂

  1. […] har börjat offentliggörandet av den feministiska litteraturkanon som valts ut på bloggen med hjälp av oss läsare och en jury. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.