Europa runt genom litteraturen

Europas länder - politisk karta

Jag ska läsa mig runt jorden. Äntligen har jag lyckats med ett delmål – läsa mig genom Europa! Jag har prioriterat kvinnliga författare i min utmaning, med tanke på bloggens nisch, men det är inte alltid möjligt. När den enda kvinnan som står till buds är en hobbyöversatt poet, brukar jag försöka att komplettera med en roman av en manlig författare. Det beror lite på storlek på landet och tillgänglighet på bra litteratur.

Hur hittar jag böcker och andra verk, undrar många. Jag letar främst på Wikipedia, men så har jag också ett antal bloggare till hjälp. Bloggare som gjort eller gör samma resa som jag. Några av dem bloggar inte längre och har avslutat projektet mitt i, andra fortsätter och en är klar. Har ni tips på fler som läser sig runt jorden så hojta!

Ett urval av bloggare jag följer som läser sig jorden runt (även avslutade): En bok från alla världens länder, Bokhyllan i pepparkakshuset, Världsbokbloggen, A year of reding the world, Heraclitean Fire samt Världslitteratur som är en annan typ av sajt men som också ger mig bra tips.

Nu uppdaterad med Storbritannien som jag råkade glömma 🙂

Albanien: Det finns inte jättemycket översatt albansk litteratur, men jag har läst Albaniens mest kända författare Ismael Kadare och boken Aprils frusna blommor. För Feministbiblioteket har jag läst hans fru Helena Kadare och novellen Misunderstandning.

Andorra: Enligt andra bloggare som läser sig runt jorden verkar det finnas två andorranska författare där den ena finns översatt till tyska. Jag letade lite för att hitta den enda kvinna som nämnt på Wikipedia, Michèle Gazier, och skam den som ger sig. Jag fann henne i en antologi utgiven av Europarådet. Novellen Andorra, var extremt kort och eventuellt var det de mest onödiga 15 euro jag har spenderat på litteratur. Eller inte, jag kunde ju bocka av Andorra!

Belgien: Före mitt EU-projekt hade jag (nog) bara läst Hugo Claus från Belgien. Boken Skam var dock något av det tristaste jag läst. Jag tycker då att Amelie Nothomb och boken Antichrista var en bättre representant för Belgien.

Bosnien och Hercegovina: Jag har läst nobelpristagaren Ivo Andric och boken Bron över floden Drina som handlar om den bosniska historian. mer bosniskt än så blir det knappast. Jag har också läst klassikern Zlatas dagbok av Zlata Filipovic.

Cypern: Jag läste Nora Nadjarian, den kanske enda författare jag hittade från Cypern. Ledra Street fanns på engelska och är en novellsamling.

Danmark: Jag har läst mycket dansk litteratur och låter Lise Nørgaard och boken Volmer få representera Danmark i denna utmaning.

Estland: Viivi Luik är en författare som bor och verkar i Estland. Hon och hennes roman Historiens förfärande skönhet om Estland under kommunisttiden får bli Estlands bidrag i denna utmaning.

Finland: Jag har läst mycket finsk litteratur. Märta Tikkanen är en favorit och Århundradets Kärlekssaga är en av mina favoritböcker.

Frankrike: Jag har läst mycket fransk litteratur. Simone de Beauvior är den största från det landet. Romanen Mandarinerna få bli bidraget i den här utmaningen.

Grekland: Sapfo i all ära, men när jag ska välja ut ett verk här så väljer jag en modern författaren. Soti Triantafillou finns med i novellsamlingen Grekland berättar och Bebbas förlovning var bland det roligaste jag läst. Om du tycker att det är klent att bara välja en novell kan jag nämna att jag har läst Platons Staten.

Irland: Jag har läst mycket irländsk litteratur och mycket chicklit som sig bör. Jag låter därför Marian Keyes och Vattenmelonen bli det irländska bidraget.

Island: För några somrar sedan gjorde jag en rejäl Norden-utmaning och då fick jag bredda mina isländska vyer utanför Arnaldur Indriðason. Jag älskade Auður Ava Ólafsdóttirs Rosa Candida.

Kosovo: På samma sajt som jag hittade en novell av Helena Kandare hittade jag också dikter av kosovoalbanska Flora Brovina.

Kroatien: Från Kroatien kommer en av mina absoluta favoriter, Slavenka Drakulic. Balkan express är nog hennes bästa.

Lettland: Jag har läst flera riktigt bra lettiska romaner. Min favorit är Tennets skrik av Gundega Repse.

Liechtenstein: Såklart svårt att hitta böcker från Liechtenstein. Jag hittade en kvinna som skriver på tyska, Irene Nigg. Jag hittade Man wortet sich die Orte selbst på tyska bokbörsen och läste den.

Litauen: Från Litauen har jag läst en skandalomsusade boken Häxan och regnet av Jurga Ivanauskaitė. Det är en erotisk roman i klostermiljö som förbjöds en tid i hemlandet.

Luxemburg: Från Luxemburg finns inte mycket översatt litteratur. Den enda jag fann på svenska var Ansie Koltz diktsamling Ljudvallen.

Makedonien: När jag recenserade dikter av Lidija Dimkovska fick jag mejl från författaren själv. Vi träffades på bokmässan 2014, men tyvärr har ingen av hennes romaner översatts till ett för mig begripligt språk än.

Moldavien: Jag hittade inte mycket, men efter idogt sökande fann jag Dumitru Crudu på en sajt för Rotterdams internationella poesifestival. Där fanns flera dikter av honom publicerade på engelska.

Monaco: Fram till häromdagen hade jag letat förgäves efter något att läsa från Monaco. Sedan fann jag novellen Pythonesses av René Novella.

Montenegro: Jag hittade dikter av Pavle Goranovic i ett gammalt nummer av Ariel jag hade hemma.

Nederländerna: Av alla böcker från Nederländerna så väljer jag klassikern Anne Franks dagbok av Anne Frank. Den känns självklar.

Norge: Jag har såklart läst massa norsk litteratur, både på svenska och norska. Här väljer jag Kristin Lavransdotter av nobelpristagaren Sigrid Undset.

Polen: Den polska feministen och framstående författaren Zofia Nałkowska finns inte översatt till svenska. Jag läste boken The Romance of Teresa Hennert. i övrigt har jag läst nobelpristagaren Isaac Singer som var född i Polen.

Portugal: Jag har läst nobelpristagaren José Saramagos Blindheten som är en fantastisk bok. Att hitta kvinnliga författare från Portugal var knivigare, men de tre Mariorna; Barreno, Horta och Velho da Costas bok Nya Portugisiska brev är en fantastisk bok, nästan som ett feministiskt konstverk.

Rumänien: Feministen och författaren Gabriela Adameşteanu har översatts tills svenska. Jag läste hennes bok Wasted morning innan den kommit ut här.

San Marino: Var överlycklig när jag fann en dikt av Milena Ercolani och slapp läsa en tung, lång bok från 1800-talet vilket länge såg ut som det enda som publicerats och översatts från San Marino.

Schweiz: Melinda Nadj Abonji är en schweizisk författare som ursprungligen är ungersktalande minoritet från Vojvodina i Serbien. När duvor flyger handlar om flykten och det nya livet i Schweiz.

Serbien: Jag lyssnade på den serbiska konstnären Marina Abramovic när hon läste sin egen självbiografi Walk through walls.

Slovakien: Hittade en roman inför mitt EU-projekt. Margita Figulis Three chestnut horses ska vara en slovakisk klassiker så det är ju passande!

Slovenien: Goran Vojnović Blattejävlar är fantastiskt bra. För Feministbiblioteket har jag läst flera noveller, bland annat Polona Glavans Hansel and Gretel.

Spanien: Jag har läst flera spanska romaner i mitt liv. Mercé Rodoredas Diamanttorget är nog den bästa.

Storbritannien: Här har jag fkaitskt läst en bok från varje landsdel, vlket väl just nu ed brexit och så känns som om det skulle kunna vara bra för framtiden.
England: Doris LessingDen femte sanningen
Skottland: Carol Ann Duffy – Standing female nude
Wales: Sarah WatersHyresgästerna
Nordirland: Maggie O’Farrell – Sommaren utan regn

Sverige: Ja, vad ska jag skriva? Jag nämner Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf.

Tjeckien: Jag har läst Franz Kafka, men av moderna författare gillar jag verkligen Petra Hulova. För medborgarnas bästa var den första romanen jag läste av henne.

Turkiet: Jag tycker om nobelpristagaren Orhan Pamuk, men kanske ännu mer Elif Shafak. Bastarden från Istanbul är en riktigt bra roman.

Tyskland: Jag har läst flera tyska böcker både på tyska och svenska. Jag har läst Christa Wolfs Der geteilte Himmel bland andra.

Ukraina: Fältstudier i ukrainskt sex är en av mina favorittitlar alla kategorier! Boken är skriven av den ukrainska feministen Oksana Zabuzjko.

Ungern: Imre Kertez och Mannen utan öde är en riktigt bra författare och bok. För Feministbiblioteket läste jag mycket ungersk litteratur inför bokmässan 2015. Krisztina Tóths Pixel var den bästa.

Vatikanstaten: Jo, jag hittade en bok från Vatikanstaten! The Millenari är en pseudonym och det enda man vet är att det är någon som jobbar nära påven. Shroud of Secrecy handlar om korruption och skandaler i Vatikanen.

Österrike: Jag har läst österrikiska romaner på både tyska och svenska, men för denna lista väljer jag nobelpristagaren Elfriede Jelinek och hennes roman Älskarinnorna.

Det var Europa det! Nästa gång blir det sannolikt Sydamerika, då jag endast saknar en bok från Surinam. Nordamerika ligger också bra till för att snart bli färdigläst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.