Recension: Hnath, Lucas; Ett dockhem 2; Stockholms stadsteater 2018

Ett dockhem 2 av Lucas Hnath

Helena Bergström och Marie Göranzon i Ett dockhem 2 av Lucas Hnath på Stockholms stadsteater 2018. Foto: Sören Vilks

Jag har varit på Stadsteatern och sett Ett dockhem 2 av Lucas Hnath. Det är en fortsättning på Henrik Ibsens Ett Dockhem och berättar om vad som hände sedan, flera år efter det att Nora gick ut genom dörren och försvann. Jag blev bjuden av min vän, den liberala kulturpolitiken Rasmus Jonlund, som jag träffar alldeles för sällan.

Nora kommer tillbaka till sitt gamla hem efter femton år eftersom hon upptäckt att hon trots allt inte är skild från Torvald. Hon är nu en berömd författare som skrivit om att kvinnor borde lämna sina dåliga äktenskap. Hon har skrivit under pseudonym, men nu hotas hennes identitet att röjas och därför är det viktigt för henne hon hon verkligen är skild. Dessutom har hon gjort saker under dessa femton år som gifta kvinnor inte får enligt lagen; skriva på kontrakt och ha älskare, till exempel. Det visar sig inte vara så enkelt som att få igenom skilsmässan och Nora får anledning till att tänka över sina ideal och att hennes kamp inte är slut i och med att hon blivit fri och har sitt eget liv.

Det är en stark pjäs om kvinnors villkor förr och att de, km de ville lämna sitt äktenskap, behövde välja mellan barnen och sitt eget liv. Det är inget lätt val Nora. I Hnaths tolkning om fortsättningen har Nora blivit framgångsrik, det vill säga hon har inte straffats för att hon lämnade familjen, såsom många andra kvinnor tidigare fått göra i litteraturen. Nora beskriver det bra själv i en scen där hon förklarar att henne hjältinna var tvungen att dö, annars skulle boken inte säljas.

Skådespelarinsatserna var fantastiska. Helena Bergström som Nora var underbar, men även Marie Göranzon gjorde sin roll som barnjungfrun Anne Marie strålande. Philip Zandéns tolkning av Torvald och Matilda Ragnerstams av dottern Emmy lockade till många skratt. Det blev därför en bra blandning av humor och allvar och berättelsen var lätt att ta till sig. Det är fantastiskt med feministisk teater som ger oss en bild av att vår situation nu har föregåtts av hundratals år av kvinnokamp!

Rolluppsättning

Nora – Helena Bergström
Anne Marie – Marie Göranzon
Torvald – Philip Zandén
Emmy – Matilda Ragnerstam

Produktion

Av  – Lucas Hnath
Översättning – Molle Kanmert Sjölander
Regi – Philip Zandén
Biträdande regi – Gunilla Röör
Scenografi – Lars Östbergh
Kostym – Ann Bonander Looft
Ljus – Tobias Hagström-Ståhl
Ljud – Simon Mårtensson
Mask – Ulrika Ritter

Jag och Rasmus på Stadsteatern.

Jag och Rasmus på Stadsteatern.

Före Ett dockhem på Stadsteatern

Underbar dekor på Ett dockhem på Stadsteatern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.