Efter studenten – kanske en resa jorden runt?

Studentmössa

Igår var det 21 år sedan jag tog studenten. Tiden flyger iväg, men samtidigt har ju mycket hänt sedan dess. Jättemycket faktiskt. Min dröm var att resa jorden runt, men hade inte råd direkt efter studenten och när jag väl fick pengar så fanns inte tiden. Nu har jag rest massor ändå, så jag sörjer inte den resan. Och tid finns ju när jag blir pensionär!

Jag såg att Linda Enligt O gav boktips från hela världen till nybakade studenter och nu tänkte jag göra det samma. Alla ni som ska ut och resa jorden runt samt alla er som vill, men inte har råd, får här en feministisk läsresa jorden runt. Varsågoda!

Första stoppet på en jorden runt-resa är ofta Thailand. Vill du ha något mer thailändskt än Alex Garlands Beach så är Sightseeing av Rattawut Lapcharoensap ett mycket bra alternativ. Översatta kvinnliga författare från Thailand är ganska sällsynta, men ungdomsboken The happiness of Kati av Jane Vejjajiva är fen fin bok om sorg och saknad.

Kambodja med dess kulturskatt Angkor Wat är ett vanligt stopp på en långresa till Asien och här tycker jag att du ska läsa om landets fruktansvärda historia. Om dessa tiga av Molyda Szymusiak handlar om hur befolkningen uppfattade övertagande av Röda Khmererna ur ett barns synvinkel. Szymusiak förlorade hela sin familj. Jag kan också rekommendera novellsamlingen Kambodja berättar från Tranans förlag men flera intressanta kvinnor.

Sedan tror jag att du vill besöka Vietnam och här finns den fantastiska novellförfattaren Phan Thi Vang Anh som bor och verkar i Vietnam. Kim Thúy som har utvandrat till Kanada har också skrivit fint om sitt förra hemland och kulturkrockarna i sitt nya. Härifrån finns också en fin novellsamling från Tranan, Vietnam berättar.

Singapore är en liten outsider, kanske lite dyrt för backpackers, men definitivt ett resmål många vill besöka. Härifrån kommer Hwee Hwee Tan och hennes bok Singapore mix är en spännande thriller med en fantastisk kvinnlig advokat som huvudperson.

Söderhavet lockar många och kanske framförallt Fiji. I den här regionen kryllar det inte direkt av översatta kvinnliga författare, men Célestine Vaites I kloka kvinnors sällskap är en fin feelgoodroman från Tahiti i Franska Polynesien.

Sedan brukar det flesta jorden runt-resenärer åka till Australien. Härifrån kommer mycket bra litteratur och jag tänkte lyfta fram en samtida. Liane Moriarty har skrivit någon blandning mellan chick lit och deckare och utspelar sig i snobbiga familjen där kvinnan inte alltför sällan är hemmafru. Jag tyckte bäst om Stora små lögner.

Och efter Australien kommer såklart Nya Zeeland. Här ifrån kommer novelldrottningen Katherine Mansfield. Många av hennes verk finns att läsa på engelska på nätet och några finns översatta till svenska. Min favorit är nog How Pearl Button was kidnapped som mixar feminism och rädsla för det okända, i detta fall ursprungsbefolkningen.

Sedan går resan vidare till USA och där stannar nog de flesta till i Kalifornien. Jag skulle då rekommendera den coola feministen och skådespelerska Carrie Fishers självbiografi, The princess diarist. Boken var det sista Fisher skulle gära. Några månader efter att den kommit ut var hon död. Det var i december 2016.

Denna låtsasresa runt gjorden slutar i New York. Då tycker jag att du ska läsa en av de bästa ungdomsromanerna jag läst. Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt utspelar sig i staden på 80-talet och kretsar kring aidssjuka homosexuella män och deras anhöriga.

Trevlig (läs)resa!

 

20 år sedan jag tog studenten igår. 20 år sedan studentbalen i övermorgon. #tb #student96

Ett inlägg delat av feministbrud (@feministbrud)

Instagram för ett år sedan. Det var således 21 år sedan jag tog studenten igår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.