Berömda och glömda idrottskvinnor: Marie Lindgren

Marie Lindgren

I Albertville 1992 kom Freestyle in på OS-programmet. Det var puckelpist som fick en ordinarie plats. Hopp och skidbalett, senare acroski, fick vara uppvisningsgrenar ett OS till. I brist på så många andra framgångar så kunde vi i vilket fall glädjas åt Marie Lindgren, som vann silver i hopp. Två år senare, i Lillehammer, var hon såklart guldfavorit i den nya officiella OS-grenen. Hopp kom med på programmet, medan man valde att helt neka skidbaletten.

Det blev ett silver för Marie Lindgren när hopp var officiell OS-gren men sedan föll hon nog i glömska hos de flesta. Sporten är fortfarande OS-gren och idag hoppar kvinnorna kval. Lindgren satsade hårt för att vara med i OS i Nagano 1998, men föll och drog på sig en whiplash-skada året innan. Till Expressen säger hon att hennes läkare sagt åt henne att det var sista gången hon slog i huvudet. Så tog hennes karriär slut, för det går inte att garantera att man aldrig slår i huvudet igen i en sådan extrem sport.

Hon kommenterade hopp för SVT under OS i Vancouver, men inte ens jag, som är en stor sportfantast, noterade detta. Sporten är väl inte lika intressant nu utan svenska hopp.

Och så en liten parentes: Om grenen acroski kan sägas att den aldrig tog sig efter att ha nekats bli OS-gren. Idag finns det knappt några utövare kvar. Inte för att förta Marie Lindgrens insatser, men jag måste lägga in ett klipp från OS i Calgary 1988, då sporten var uppvisningsgren. Ser det seriöst ut?

Kommentera

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.