Avslutning: Julboksmaraton

Julböcker

Då var det dags att runda av den här dagen med julboksmaraton. Böckerna har varit så pass lika att jag nästan haft svårt att hålla isär alla när jag skrivit om dem. Men två böcker urskiljer sig något, en för att den var annorlunda och en för att den var märkbart bättre. En rolig spaning är att tre av fem kvinnliga huvudpersoner i böckerna jag läst är lärare. Är det en chicklit-stereotyp?

Läst idag

11 nätter före jul av Anna Fredriksson

Brutna ben och brustna hjärtan av Maria Ernestam

En vinter i Paris av Jenny Oliver

Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri

Snöfall, mirakel och brustna hjärtan av Claire Sandy

Bäst idag

11 nätter före jul av Anna Fredriksson: Den borde nästan inte räknas för att den inte innehåller alla obligatoriska ingredienser (inget hopplöst ex här!), men tycker ändå att den räknas. Det är ett spännande drama om hur man ska kunna lappa ihop ett äktenskap där den ena dragit ett tyngre lass hemma och den andra satsat på karriären.

Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri: Den här boken utmärker sig med att faktiskt vara bra. Den har en kittlande intrig och jag förstod precis varför hon föll för killen och det var så härligt pirrigt när de kysstes första gången. De andra böckerna lämnade mig tämligen oberörd inför kärlekshistorien. Det är kanske i och för sig mer ett underbetyg till de andra böckerna en ett höjdarbetyg för den här.

Bästa julboken

Av de böcker som utspelar sig under julen är min absoluta favorit Julen är alla hjärtans fest av Lise Nørgaard. Den som älskar Matador kommer att känna igen humorn i den boken som är skriven av seriens manusförfattare. Det är fyra ganska långa noveller som alla utspelar sig i juletid. Humor, men med en stor portion svärta.

Fler julböcker

Jag kan varmt rekommendera Vitklädd med ljus i hår av Maria Lang. Ett pips som kommit in under dagen är i samma genre, deckaren Den åttonde tärnan av Eva Frantz. Den borde jag kanske slå till med nästa lucia!

Nästa år

Jag avvaktar med att göra upp en läslista inför nästa år och ser om det då kommit ut något nytt och spännande då. Julböcker verkar vara ett fenomen som är här för att stanna. Har du någon bok som du tycker att jag bara måste läsa?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.