Aug 04

Aidoo, Ama Ata; Förändringar – en kärlekshistoria; 1991

Förändringar - en kärlekshistoriaJag går vidare med min världsläsning och har nu läst en bok från ett land där jag har varit. Ami Atas Aidoos bok Förändringar – en kärlekshistoria (Tranan) är ett feministiskt verk från Ghana som ifrågasätter gamla strukturer och traditionen när det kommer till äktenskap och kärlek.

Esi är trött på sin man, en man alla hennes släktingar och vänner finner fantastisk. En dag våldtar han henne och då bestämmer hon sig för att kasta ut honom. Sedan träffar hon Ali, en gift man med vilken hon har fantastiskt passionerat sex. Han vill ta henne till sin andra hustru och till allas förvåning och bestörtning går hon med på det. Vi får också följa hennes bästa vän Opokuya och Alis fru Fusena. Alla tre kvinnor är välutbildade, men har fått sina karriärer ifrågasatta eller rentav stoppade av sina män.

Förändringar är en fantastisk välskriven bok om månggiftets baksidor och hur traditioner låser fast kvinnor i trista äktenskap. Dessutom skriver Aidoo att den ghananska traditionen säger att en bra make är en maken som vill ha sin fru hos sig hela tiden (=en kvävande make om man får tro huvudpersonen Esi). När Esi själv tycker att hon fått det optimala förhållandet som andra hustru och med mycket egentid men det blir också fel. Äktenskapet låser in henne i förväntningar och i en trohet som hon inte var beredd på. Ali vill ha ensamrätt på henne och det får han genom att ta henne till sin hustru. Hon får frihet att ägna sig åt sin karriär, men samtidigt får hon baksidan med att dela sin man med, till en början bara hans fru, men så småningom också hans älskarinnor. Bakom allt de tråkiga med värdelösa karlar i boken finns en kvinnokraft som gör att de står stadigt på jorden. Det är kärleken till varandra som är den starkaste.

Jag tyckte mycket om boken och jag läste även efterordet av Tuzyline Jita Allan om författaren. Jag är mer än sugen på att läsa mer av och om Ama Ata Aidoo.

1. Notice: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 3838
    • Anna on 4 augusti, 2013 at 01:10
    • Svara

Hon har gett ut fina noveller också. Sedan har du säkert läst Buchi Emecheta, annars gör det! Inte från Ghana men bra!

Tack för tips! Jag ska definitivt läsa Aidoos noveller.