Veckans feminist: Berit Ås

Kort fakta

Född i Skarpaas, Norge 1928
Etablerade teorin om Härskarteknikerna 1976
Norges första kvinnliga partiledare (Socialistisk Venstre) 1975-76

Berit Ås feministiska gärning

Berit Ås är uppvuxen i en familj där båda föräldrarna jobbade. Annars var familjen traditionell när det handlade om könsroller. Hennes far sporrade henne att alltid göra sitt bästa, då han var en person som öppet visade att han inte trodde på henne. Det berättar hon till Ami Lönnroth i boken Förbannad blir jag ganska ofta. Hon ingick äktenskap med en man som hon älskade, men som hon inte lovade trohet. Hon kallar det att de hade ett kontrakt. Detta ska ligga bakom det rakt igenom lyckliga äktenskapet som varade livet ut (hennes make är nu död), om man får tro henne själv.

Hon utbildade sig till psykolog och hon har varit professor i socialpsykologi. Hon engagerade sig i politiken i mitten av 50-talet och det var Arbeiderpartiet som fick hennes engagemang. Det viktigaste för henne var kvinnornas situation. 1975 bröt sig ett antal socialister ur partiet och bildade Socialistisk Venstre. Där blev Ås den första partiledaren. Hon säger själv att hon gjorde sig omöjlig på posten och avgick två år senare.

Under tiden som verksam psykolog, kommunpolitiker och slutligen som partiledare kartlade Ås det som skulle bli känt som de fem ursprungliga härskarteknikerna. Med hjälp av sociala manipulationer såg hon hur män skaffade sig mer makt. Kvinnor osynliggjordes och förlöjligades och andra män hyllades och lyftes fram. Hon gjorde en kartläggning och sedan tog hon fram motmedel som man kan använda om man blir utsatt.

Berit Ås är fortfarande engagerad för kvinnor och kvinnors rättigheter.

Berit Ås och jag

Härskarteknikerna är något som jag tidigt kom i kontakt med i liberala ungdomsförbundet och kunskap om dem har gjort min politiska karriär lättare. Jag vet när jag blir utsatt och jag vet vad jag kan göra åt det, även om jag inte alltid väljer att göra det. Jag har dock inte vetat så mycket med om Berit Ås och därför var det spännande att läsa Ami Lönnroths intervju med henne. Jag är mycket imponerad över hennes jobb för jämställdhet, men när jag läste om henne så förstår jag hur oerhört långt ifrån varandra politiskt vi ändå står. Mycket gemensamt, men också mycket som skiljer oss åt.

Bok av Berit Ås som jag läst och recenserat

De fem härskarteknikerna 1975

Bok om Berit Ås som jag läst och recenserat

Lönnroth, Ami; Förbannad är jag ganska ofta; 2008

3 kommentarer

1 ping

    • knyguziurkeG6 augusti, 2012 kl. 08:32
    • Svara

    Denna har jag fått många gånger: ”Men åååå, lilla gumman, har du inte riktiga frågor att ta upp? Är det verkligen relevant att sitta här och diskutera beach volleyball spelarna kläder? Gulligt att du engagerar dig i detta…”

    Men den här är lätt att känna igen. Jag upplever att när man blir ignorerad är svårare att tackla. Det är liksom svårt att bevisa det.

    1. Ja, den är betydligt svårare att ta upp. Det känns mer pinsamt, på något sätt. Det är lättare att tro att det är en själv det är fel på. Jag har varit med om samma lilla gumman-stil av äldre män, men också sett det användas av kvinnor mot kvinnor så det finns överallt.

  1. Härskartekniker används av män och kvinnor mot män och kvinnor.
    Det är inget som fyller ut just den kvinnliga offerkoftan.

  1. […] Berit Ås Share this:GillaGillaBe the first to like this. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.