Leffler, Anne Charlotte; Familjelycka; 1891

FamiljelyckaPjäsen Familjelycka skrev 1891 och sattes upp samma år. 2007 gav förlaget Rosenlarv ut den på nytt i samarbete med Östgötateatern och Riksteatern.

Familjen i pjäsen är en traditionell borgerlig familj i slutet av 1800-talet. Föräldrarna är personer av sin tid och håller hårt på traditionerna. Deras fyra barn, tre flickor och en pojke, är moderna ungdomar som vill bryta mot gamla normer. De gör så också bakom föräldrarnas ryggar. De studerar, blir förälskade och accepterar ett oäkta barn. Pojken bidrar till förfallet genom att låna sin syster pengar till studierna.

Av de pjäser som Rosenlarv gett ut såhär över 100 år senare, är Familjelycka långt från den bästa. Dock är det en rolig berättelse med skarp kritik mot rådande normer i samhället och det gör den imponerande och jag hade mer än gärna gått och sett den om den sattes upp idag.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] Ella gör sig fri Selma Lagerlöf: Spökhanden, En riktig författarhustru Ann-Charlotte Leffler: Familjelycka Frida Stéenhoff: Den smala vägen Elin Wägner: Selma Lagerlöf I & […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.