Grímsdóttir, Vígdis; Z en kärlekshistoria; 1996

Z en kärlekshistoriaDet finns inte mycket skönlitterära böcker skrivna av isländska författare att köpa idag. Den här boken av Vigdís Grímsdóttir finns fortfarande att köpa i pocket (även om den nog är sällsynt i butiker). Boken handlar om tre kvinnor; Anna, Arnþruður och Z. Anna och Arnþruður är systrar och det är genom deras berättelser som historien växer fram. De berättar vartannat kapitel i jagform.

Anna är dödssjuk och har försvunnit. Arnþruður söker upp Z för att höra om hon vet var hon kan finnas. Z och Anna hade ett förhållande och deras kärlek beskrivs i ett antal brev som Z skrivit till Anna och dikter som Anna skrivit till Z.Hela historien tilldrar sig under en enda natt där Arnþruður, Z och Arnþruðurs man Valgeir letar efter Anna. Långsamt får läsaren en bild av förhållanden som är präglade av kärlek, passion och svartsjuka.

Det är sannerligen inget upplyftande tema i boken, men den är fängslande och gripande. Jag tyckt dock inte att baksidestexten stämde överens med innehållet. Där målades det upp en bild om den mystiska kvinnan Z, men i boken tyckte jag att det var Anna som var den mystiska och som inte visade fullt ut sina känslor. Arnþruður och Z är de svartsjuka som tjatar ihjäl sina partner för att svartsjukan äter dem inifrån. Anna visar inte vad hon känner. Vi läsare får följa henne när hon kastar sin älskade Z:s brev i elden för att hon berättat om sitt äktenskap och försök att få barn. Till Z säger hon bara att hon är nöjd så länge hon vet vad hon känner när hon är hos henne.

Jag är glad att jag läste boken. Den var sorglig, men mycket tänkvärd om passion och svartsjuka. Det var också en bok om homosexualitet och välja ett svårare liv för att man älskar någon av samma kön.

Läs mer: Adlibris, Bokus

4 kommentarer

3 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

    • Catrine7 juli, 2015 kl. 03:18
    • Svara

    Jag hade tänkt att recensera denna inför Pride, men nu verkar den inte gå att köpa längre, men i och för sig hittas den väl på bibliotek, men bara på 17 st i hela Sverige. Synd! Vilken är den bästa ”lesbiska” bok du har läst? Jag har ju min favorit ”Skrivet på kroppen” som jag skrivit om här, men ”Stjärnor utan svindel” kanske håller ännu. De flesta ”lesbiska” romaner är så tramsiga, så jag vet verkligen inte vad jag ska rekommendera. Birgitta Stenberg kanske. Vad tycker du?

    1. Men jag kan skicka den till dig om du vill! Jag har så mycket böcker ändå ? Annars tycker jag du ska läsa Det händer nu an Sofia Nordin. Ungdomsbok men jättebra!

    • Catrine9 juli, 2015 kl. 05:26
    • Svara

    Tack för tipset! Såg att du skrev att Oksanen också skrivit något. Nästa gång i SE får jag göra några inköp.

    1. Just det, baby Jane heter den!

  1. […] är definitivt sugen på att läsa fler böcker än Z som jag läste ut under midsommarhelgen och som är recenserad här. Fler böcker av henne finns tillgängliga på svenska till överkomliga priser på Adlibris ocvh […]

  2. […] Björk Árnadottir: Dikter Vilborg Dagbjartsdóttir: Dikter I och Dikter II Vigdis Grimsdottir: Z – en kärlekshistoria Steinunn Sigurðardóttir: […]

  3. […] är definitivt sugen på att läsa fler böcker än Z som jag läste ut under midsommarhelgen och som är recenserad här. Fler böcker av henne finns tillgängliga på svenska till överkomliga priser på Adlibris och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.