Lucka 23: Elise Ottesen-Jensen

Kort fakta

Född 1886 utanför Stavanger i Norge, död 1973 i Stockholm
Gjorde socialpolitisk debut 1914
Grundade RFSU 1933

Elise Ottesen-Jensens feministiska gärning

Elise Ottesen-Jensen föddes i Norge och växte upp i en prästfamilj. Hon har skrivit mycket om sin barndom, men enligt hennes biograf Gunilla Thorgren har hon skildrat sin uppväxt på olika sätt. Ibland beskriver hon den som lycklig och ibland som hemsk. Det ligger väl nära till hands att tro att sanningen låg någonstans mitt emellan.

En sak som påverkade henne mycket var att hennes lillasyster blev gravid och skickades iväg för att föda barnet och adoptera bort det. Tio år efter barnets födelse dog systern efter en lång depression.  En annan sak var att hon själv förlorade ett barn som vara var några dagar gammal. Hon fick sedan aldrig några fler barn.

Hon gav upp sitt hemland och följde med svensken Albert Jenssen, fFörst till Danmark och sedan till Sverige. Han var aktiv syndikalist och Elise delade hans politiska åsikter. Hon kämpade inom syndikaliströrelsen för jämställdhet. Men det var sexualpolitiken som Ottesen-Jenssen drevs mest av. Hon jobbade för att kvinnor skulle få rätt att sterilisera sig, hon predikade om preventivmedel och hon hjälpte kvinnor att göra abort. Allt trots att det inte var tillåtet i Sverige.

1933 startade hon RFSU och fortsatte där hjälpa människor som hade det svårt. I Gunilla Thorgrens bok om hennes liv finns flera brev publicerade där människor ber om hjälp och råd. Det är allt ifrån onani till pedofili (man har bara funnit att det var kvinnor som skrev om just pedofil-böjelser). I de fall det handlade om det senare så var Ottesen-Jenssen stenhårt – det var inte acceptabelt!

Elise Ottesen-Jensen och jag

Jag har inte läst något av Elise Ottesen-Jensen, men hon har alltid varit en person jag har vetat om och velat veta mer om. När jag har läst om de tidiga 1900-talsfeminsiterna i Sverige har alla varit liberala och det vore intressant att vet med om en som inte var det. Ottesen-Jensen tyckte inte om de borgerliga feministerna, för hon menade att det var i arbetarklassen som man verkligen kunde tala om jämställdhetsproblem. När jag fick boken om henne i min hand så tvekade jag inte många sekunder innan jag öppnade den och började läsa.

Bom om Elise Ottesen-Jensen som jag läst och recenserat

Thorgren, Gunilla; Ottar och kärleken; 2011

1 ping

  1. […] Elise Ottesen-Jensen […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.