Weldon, Fay; Auto da Fay; 2002

Auto da FayFörfattaren Fay Weldons självbiografi kom ut redan 2002, men gavs ut på svenska först i år (Massolit förlag). Weldon är född Franklin Binkinshaw, eftersom hennes föräldrar förväntat sig en son, men hon fick snabbt tilläggsnamnet Fay.

Weldon är mest känd för sin bok En hondjävuls liv och lustar från 1983 som handlar om hemmafrun som tar hämnd på sin man som lämnat henne. Boken har också blivit TV-serie och film. Boken Auto da Fay handlar om hennes liv före hon blev författare. Hon föddes 1931 i England, men hennes föräldrar var bosatta i Nya Zeeland så hon kom dit under sitt första levnadsår. Hennes föräldrar skiljde sig när hon var sex och trots fattigdom hade hon en ganska lycklig barndom i Nya Zeeland. Hon kom till London 1946 och livet där var långtifrån glamouröst. Hon studerade, men fick ändå svårt att få jobb. Hon blev gravid och gifte sig med en man som accepterade att hon hade barn. När hon stuckit ifrån honom träffade hon en dag Ron Weldon som hon gifte sig med och höll ihop med tills de båda var över sextio.

Hon funderade mycket över könsroller och varför kvinnor inte fick försörja sin familj och varför kvinnor förväntades att vara vackra. Hon fick också lära sig den hårda vägen hur det var att vara en flicka ”som har hamnat i olycka” och levde med barn utan man. På baksidan av boken står det att vi får följa henne genom livet som feminist och antifeminist. Något tecken på att hon har blivit antifeminist gick inte att hitta i den här boken, vad jag kunde se. Jag som normalt inte gillar biografier sträckläste Auto da Fay och tyckte att det var otroligt spännande att följa en annorlunda familj från slutet av 1800-talet fram till sextiotalet via Fay Weldons vassa penna.

Läs mer: Adlibris, Bokus, GuardianExpressen, GP, SvD

Andra bloggar: Bims blogg, Boktokig, enbokcirkelföralla, Marmeladkungen,

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Auto da Fay av Fay Weldon

1 ping

  1. […] Kommentarer « Weldon, Fay; Auto da Fay; 2002 […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.