Solanas, Valerie; SCUM-manifest; 1967

SCUM-manifestAtt skriva en recension på SCUM-manifestet är oerhört svårt. Anledningen till det är att det är få texter som är så omskrivna i negativa ordalag som SCUM-manifestet. När Ida Viklund recenserade Sara Stridsbergs litterära fantasi över Valerie Solanas här på Feministbiblioteket, kom kritiken direkt. Jag måste erkänna att även jag hade fördomar. SCUM betyder Society for cutting up men och handlar om hur kvinnor kan leva i en värld utan män och att män är helt onödiga. Cutting up kan dock betyda såväl skära upp som skärskåda.

Till att börja med måste jag säga att Valerie Solanas är helt galen. Om detta råder inga tvivel. Hon hatar män och det är hon helt öppen med. Men. Jag tycker faktiskt att det finns ett men här. Även om Solanas är galen så är hon smart och det märks att manifestet inte är skrivet av en galen idiot. Sedan måste jag säga att det för alla intelligenta människor måste stå utom allt rimligt tvivel att SCUM-manifestet är ironi. Jag tror att Solanas ville leva i en värld utan män, men jag tror inte att hon ville döda dem på rikligt (även om hon försökte döda Andy Warhol för att han inte ville sätta upp hennes pjäs). Manifestet måste ses i sitt sammanhang. Solanas levde i en värld där hemmafruidealet rådde, kvinnor hade inte samma möjlighet till sin sexualitet och sin karriär som män och framför allt så hade Solanas själv blivit sexuellt utnyttjad av sin far i barndomen.

Jag ska inte landa i att jag hyllar manifestet till skyarna, men det är en grymt rolig text. Och den som påstår att han eller hon inte orkade ta sig igenom det för att det var så hemskt, ljuger förmodligen då texten är ca 50 sidor lång. Den som tror att man inte hyllar kvinnohatare på samma sätt som manshatare (läs här vad GenusNytt har att säga om saken) kan gå och se Fadern av August Strindberg på stadsteatern. Sant kvinnohat och han hymlar inte med det. Jag lär återkomma i detta ämne, var så säkra, men till dess – läs manifestet och förbered er för debatt.

Förord av Sara Stridsberg.

Läs mer: Modernista, Wikipedia

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om SCUM Manifest av Valerie Solanas

6 kommentarer

8 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

    • Mats22 juni, 2011 kl. 10:38
    • Svara

    ”Cutting up kan dock betyda såväl skära upp som skärskåda.”
    Det gör det verkligen inte här.

    SCUM är inte ironi eller humor. Det kan man både se genom eftertexter och intervjuer av denna patetiska kvinna. Kort och gott hon är fullt allvarlig med denna text och ingen kvinna på denna jord har rätt att tolka boken efter vad hon tycker. Den ska tolkas efter vad som står i den ordagrant. Feminister ska ta ansvaret för detta, det är slut med fegisfeminister som jag skrev om tidigare som inte vågar ta ställning.
    Så du väljer alltså att hylla boken enbart för att du är feminist, en bok skriven av feminister för feminister. Konstigt. Om du var man skulle du ju absolut inte tolka boken som något roligt. Varför kan du inte sätta dig in i det? Jag tror du döljer manshat jag. Man kan inte heller säga att det är ok med denna text enbart för att det finns män som skriver illa om kvinnor. För övrigt är Strindberg inte ens i närheten av detta, han skildrar verkligheten i sina texter, han sprider inte hat. En stor gigantisk skillnad.

    Jag vill skära brösten av alla kvinnor. Jag vill kastrera dem mentalt och fysiskt, jag vill tvinga dem till kollektivt självmord för min egna njutning. Män är bättre än kvinnor på allt och därför ska vi leva utan dem.
    HA! Ja du har rätt, mycket roligt det där. Tolka det där med din ironi om du kan.

    1. Om du har blivit sexuellt utnyttjad av din styvmamma och levde i ett samhälle där mäns intelligens inte var mycket värd, skulle jag kunna se det komiska i det hela, ja. Strindberg skildrar verkligheten? Håhåjaja, du förnekar dig inte. Rent och skärt kvinnohat mot rent och skärt manshat. Strindberg spelas på Stadsteatern, Solanas var en marginaliserad psykiskt sjuk brottsling som sköt han som inte ville sätta upp hennes pjäs. Jag kan inte fatta hur provocerad man kan bli av en text av en sådan person. För mig har denna text inte betytt något för min syn på feminsimen, den skulle inte vara med på någon feminsitisk kanon eller tipsas som något av feminsimens viktigaste verk.

    • MAts30 juni, 2011 kl. 12:06
    • Svara

    Bruden.
    Att denna text inte betytt något för dig är din ensak. Däremot har den betytt väldigt mycket för feminismen världen över. DU har ingen som helst rätt i att tolka den på ditt lilla komiska sätt. Du väljer att ta den fega vägen ut, genom att göra så. DU vågar inte gå emot andra feminister som tolkar denna som deras bibel, Gudrun bland annat. Du vägrar själv gå emot boken. DU kan inte förneka att många av Sveriges media feminister gillar denna bok för vad den är, ett manshat. En frizon för ett sådant hat. Att helt enkelt säga att den är rolig är ett manshat i sig, man döljer mycket frustration och ilska genom att bara yttra orden. Det är inte DIN tolkning av boken som spelar roll, det är männens tolkning av den som du måste lära dig acceptera.

    Du kan även länka till ett par texter tycker om jag skrivna av strindberg som ligger på denna nivå. Jag försvarar inte strindbergs kvinnosyn, men något hat hade han inte. Det är som att rättfärdiga svartas våld mot vita i dagsläget för att vita hade en dålig syn på svarta för 100 år sen. Den där kvinnosynen var vanligt förr på strindbergs tid, är det alltså ok med en bok som pissar på varje man då tycker du? VÅGA GÅ EMOT ANDRA FEMINISTER.

    1. Men herregud! Ibland undrar jag om du verkligen läser det jag skriver. Jag hyllar inte boken, men jag står fast vi min tolkning av den. En tragisk människa med trasigt förflutet skriver en bok om manshat. Jag kan se det komiska i det och det står jag för. Det finns andra som ser detta som sin bibel (jag tror dock att de är ganska få). Det gör inte jag. Det är inte manshat att tycka att detta är roligt, lika lite som det är kvinnohat att garva på Stadsteatern när Faders spelas. Och att du tar illa vid dig av boken är faktiskt ditt problem.

      Jag tänker inte länka till Fadern, jag gissar att du har läst den eftersom du är så insatt. Strindberg var inte alltid kvinnohatare, men han hade sina perioder. Detta visas tydligt i Fadern. Jag försvarar inte Solanas manshat och det har jag inte sett någon annan göra heller. Jag tror dock att den manssynen är vanlig bland kvinnor som blivit utsatta för det våld som Solanas blivit. Och det kan jag ha förståelse för (precis som jag skulle ha förståelse för kvinnohat från män som blivit utsatta för samma våld av kvinnor). Och boken är inte ny. Det är inte en kvinna idag som skrivit den. Det är en kvinna i 60-talets USA som gjort det i en tid och ett samhälle där kvinnan var enormt förtryckt.

  1. Frågan är ju om du ens har läst Manifestet? Hur kan du, efter att ha läst en så stark text fortsätta vara nollställd? Jag fattar att folk hatar denna text. Jag fattar att folk älskar denna text. Men att inte bli påverkad alls? Tycka att den är ironisk och komisk? Och samtidigt kalla dig ”feministbrud” ?

    Sluta skriv saker, ens minsta recension. Du är sjukt dålig på att skriva och du är fan inte smart. Läs på mer. Analysera och ta dig in i debatter.

    Skaffa åsikter och praktisera dem. Sprid inte Valerie Solanas ord som komik.

    1. Och du hade inget bättre för dig än att komma hit och förolämpa?

  1. […] om Drömfakulteten. Jag blev otroligt nyfiken och har sedan dess införskaffat både den och SCUM-manifestet. Jag hade högt ställda förväntningar, eftersom det inte bara var Ida som jag hört blivit […]

  2. […] de hört. En rad som strejkbrytare och herrar – slå ihjäl dem allihop, hade nästan fått Solanas att framstå som mild.  Sedan sjöng vi med stor frenesi Ååå tjejer, vi måste höja våra […]

  3. […] SCUM-manifestet 1967 […]

  4. […] är inte lika hatad som SCUM-manifestet, men om den mest hatade nordiska, feministiska klassiker ska utses så ligger nog Män kan inte […]

  5. […] att Bellatrix Lastrange var en feministisk förebild. Sedan slutade väl hela diskussionen med SCUM-manifestet och hela faderullan. […]

  6. […] Vi följer Valerie Solanas – amerikanskan som blev känd för allmänheten genom att skriva SCUM-manifestet på 60-talet och för mordförsöket på Andy Warhol 1968. SCUM – Society för Cutting Up Men, ett […]

  7. […] är inte lika hatad som SCUM-manifestet, men om den mest hatade nordiska, feministiska klassiker ska utses så ligger nog Män kan inte […]

  8. […] har kallats SCUM-manifestets föregångare, med rätta, men Druskowitz vill inte döda män, hon vill att kvinnorna ska få mer […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.