Oumassine, Damia; Kvinnor i arganträdets skugga; 1998

Kvinnor i arganträdets skuggaBoken gavs ut på svenska förra året på Tranans förslag, de som ger ut böcker från hela världen. Där finns många pärlor (inte bara baltiska noveller). Jag låter Kvinnor i arganträdets skugga få bli boken från Afrika i världsutmaning.

Vi får möta kvinnor i en by i södra Marocko som alla har det gemensamt att de är förtryckta och lever under villkor de inte önskar. Någon flyr från sin familj och en annan får hjälp att fly till Frankrike. På slutet möts alla på en religiös högtid och det som verkade bli en dystopi förvandlas till en jakt på kärleken och boken slutar ”lyckligt”.

Det är en relativt kort bok (ca 200 sidor) och större delen av boken tyckte jag om. Men när den mindre delen är slutet så blir helhetsintrycket inte så bra. Jag läste den här recensionen i på sr.se när jag var klar och tycker att orden ”Den går från samhällsskildring till chick lit” var otroligt träffande. Det är inget fel på chick lit med lyckligt slut och kvinna träffar man och blir kär, jag hade bara inte förväntat mig det i en bok om förtryckta kvinnor i Marocko.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Tranan

5 pingar

  1. […] Jag har själv inte legat på latsidan utan läser just nu bok tre. Här är recensioner på Afrika och Asien. Nu läser jag Oceanien, Rabbit proof fence av Doris Pilkington som kanske inte riktigt […]

  2. […] har jag läst Afrika, Asien och […]

  3. […] har jag läst Afrika, Asien, Oceanien, Europa och […]

  4. […] har jag läst Afrika, Asien, Oceanien, Europa, Nordamerika, och […]

  5. […] är jag klar och har jag läst Afrika, Asien, Oceanien, Europa, Nordamerika, och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.