Författarsamtal om Anne Charlotte Leffler

lefflerseminarium

Aspuddens bokhandel.

Igår var jag på ett författarsamtal om Anne Charlotte Leffler som ordnades av Aspuddens bokhandel och Rosenlarv förlag. Panelen bestod av Claudia Lindén (litteraturvetare och redaktör för I krig med samhället och Att skapa en framtid), David Gedin (litteraturvetare och redaktör för Att skapa en framtid) och Sara Granath (litteratur- och teatervetare). Samtalsledare var Moa Holmqvist.

Det var en mycket bra diskussion där paneldeltagarna pratade om hur intressant och radikal Leffler faktiskt var och hur hon helt obegripligt försvunnit ur historieböckerna. Jag fastnade för en diskussion om Leffler som socialist och hur hon hamnade på kant med Fredrika Bremer-förbundet som var mer åt det liberala hållet. Exempelvis var de oense om rätten för gravida att slippa arbeta. Socialisterna var för och liberalerna emot. Socialisterna hade de fabriksarbetande kvinnorna i tankarna och liberalerna kontorsarbetarna. Båda har kvinnornas bästa för ögonen och båda har rätt i att just deras slutsats är det bästa för deras klass. Känns det igen? Det går igenom i alla tider och vi har konflikten fortfarande. Jag tänkte grotta ner mig i detta i ett separat inlägg när jag tänkt lite mer.

Sedan kom det fram en annan intressant sak. Enligt ordböcker ska ordet lesbisk kommit in i språket på 30-talet. Det finns dock brev från 1880-talet där Leffler och hennes vänner skrev det ordet om en kvinna de visste gillade andra kvinnor. Lite mer osynliggörande av kvinnor i historien. Vi känner till det väl nuförtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.